Kaj je potrebno vedeti pred nakupom pralnega stroja?

Razlike med pralnimi stroji

Polnjenje perila s sprednje ali zgornje strani

Pralni stroji imajo lahko sprednje ali zgornje polnjenje perila in so v svojem delovanju povsem enakovredni, vendar pa boste na trgu našli veliko več strojev s sprednjim polnjenjem. Stroj z zgornjim polnjenjem je ponavadi edina rešitev, ko je v kopalnici malo prostora in je v njej lažje namestiti pralni stroj z zgornjim polnjenjem, saj so ti stroji široki le 40 ali 45 cm, v primerjavi s 60 cm kolikor so široki stroji s sprednjim polnjenjem.

  

Prednosti stroja z zgornjim polnjenjem v primerjavi s klasičnim strojem s sprednjim polnjenjem:
    * enaka zmogljivost pranja v manjši dimenziji
    * boljši stroji so na kolesih. Po potrebi ga lahko umaknemo in očistimo tla
    * težave z gumo na vratih odpadejo, saj stroj ne potrebuje tesnilne gume, ker se polni z vrha
    * med pranjem lahko naknadno vstavimo perilo, tudi ko je stroj že natočil vodo
    * lažje vstavljanje in jemanje perila iz stroja
    * vrata pralnega stroja se ne segrejejo, zato se otroci ne spečejo

Slabosti stroja z zgornjim polnjenjem:
    * na stroj z zgornjim polnjenjem ne moremo nič postaviti
    * med pranjem ne vidimo v boben
    * boben se pri slabših modelih po koncu pranja ne ustavi na mestu odprtine in je potrebno boben na roke zavrteti do vratc. Boljši stroji imajo funkcijo »pozicioniranje bobna«, ki zagotavlja, da se po končanem pranju boben vedno ustavi na pravem mestu za jemanje perila iz stroja.

Zmogljivost pranja
Vsak stroj ima na energijski nalepki navedeno zmogljivost pranja, ki nam pove koliko perila je stroj sposoben oprati v navedenem energijskem razredu. Zmogljivost pranja pri standardni velikost stroja (60cmx60cmx85cm) znaša od 5kg do 9kg. Predlagamo, da izberete pralni stroj s čim večjo zmogljivostjo pranja, kar pride zelo prav pri pranju posteljnine. V velikem stroju lahko brez težav operete tudi majhne količine perila, saj ima vse več strojev vgrajeno funkcijo Fuzzy logic, ki poskrbi, da se glede na količino perila prilagodi čas pranja, ter poraba vode in elektrike. Obstajajo tudi dimenzijsko zelo majhni stroji z zmogljivostjo pranja 3,5 kg, in tudi dimenzijsko večji z zmogljivostjo pranja do 10kg.

Različne dimenzije pralnih strojev
Večinoma imamo doma pralne stroje s sprednjim polnjenjem, ki so široki 60cm, globoki od 54cm do 60cm in visoki 85 cm. V primeru prostorske stiske lahko izberemo pralni stroj z manjšo globino, npr. 33cm ali 40cm, ki kljub majhnim dimenzijam zmorejo oprati spodobno količino perila. Obstajajo še pralni stroji z zgornjim polnjenjem, ki so enake višine in globine od klasičnih, vendar zaradi drugačne postavitve bobna široki le 40cm ali 45cm.

 

Vgradni pralni stroji
Na trgu se pojavljajo tudi vgradni pralni stroji, ki jih namestimo pod pult in jim na sprednjo stran pritrdimo okrasna vrata pohištva. Tudi večino klasičnih pralnih strojev s sprednjim polnjenjem je mogoče vgraditi pod delovni pult, če snamemo zgornjo delovno ploščo. Višina je prilagojena delovnemu pultu 85 cm. Če zgornjo ploščo snamemo, lahko pralni stroj potisnemo pod pult v kuhinji.

Priporočljive lastnosti pralnega stroja

Vrtljaji ožemanja

Podatek o številu vrtljajev ožemanja nam pove, s kakšno hitrostjo se obrača boben po končanem pranju. Število vrtljajev ožemanja je  med 600 in 2000 vrt/min. Višji kot so vrtljaji, bolj je perilo suho (oz manj vlage je ostalo v perilu) in  manj časa se bo perilo sušilo.

Najcenejši modeli imajo med 600 in 800 vrtljaji, srednji cenovni razred med 800 in 1200 in višji cenovni razred od 1400 do 2000 vrtljajev. Najprimernejše število vrtljajev je med 1000 in 1200 vrtljajev v minuti. Za sušenje perila v sušilnem stroju moramo predhodno ožeti perilo na vsaj 800 vrt/min, priporočljivo pa je 1000 ali 1200 vrt/min, saj bo tako perilo v sušilnem stroju hitreje posušeno in porabili bomo manj električne energije.

 

Prikaz informacij na zaslonu

Vse več strojev je opremljenih z zaslonom, ki nam v osnovi prikazuje preostali čas pranja in omogoča nastavitev zamika vklopa. Ločimo številčni in tekstovni zaslon. Številčni zaslon je ponavadi rdeče ali zelene barve, na katerem se izpisuje preostali čas pranja brez dodatnih tekstov. Tekstovni zaslon je ponavadi večji, na njem pa se v obliki teksta izpisujejo različni podatki (razlage) in simboli, kar zelo poenostavi upravljanje stroja.

 

 

Varovanje dotočne cevi proti izlitju vode

Po nekaj letih uporabe se lahko zgodi, da cev za dotok vode v stroj preperi ali se drugače poškoduje in voda steče na tla. Temu se lahko izognemo z nakupom stroja z vgrajeno posebno dvojno dotočno cevjo. Na začetku cevi je vgrajeno varovalo, ki v primeru poškodbe dovodne cevi mehansko zapre dovod vode in prepreči poplavo. V primeru, da se varovalo enkrat sproži, cev ni več uporabna in je potrebno kupiti novo. Dvojno dotočno cev proti izlitju vode je možno kupiti posebej in jo vgraditi na katerikoli pralni, pralno sušilni ali pomivalni stroj.

 

Popolno varovanje stroja proti izlitju vode – AQUA STOP

Če stroj uporabljate v prostorih kjer ni talnega odtoka vode ali imate na tleh celo položen parket, je popolno varovanje pred izlivom vode zelo dobrodošlo. AQUA STOP je popolno varovanje stroja proti izlitju vode. Ne gre le za varovanje dotočne cevi, ampak zazna vsakršno morebitno iztekanje vode iz stroja, tudi puščanje kadi ali pri tesnilu na vratih. Dovodna cev je dvojna, tako da v primeru poka notranje cevi ne pride do poplave. Stroj z AQUA STOP-om je na spodnji strani zaprt in v primeru izlitja vode ta steče na dno stroja. Senzor na dnu stroja zazna vodo in električni ventil zapre dotok vode na dotočni cevi, hkrati pa se iz stroja izčrpa vsa voda.

Proizvajalca BOSCH in SIEMENS na delovanje AQUA STOP-a nudita celo doživljenjsko grancijo proti izlitju. Ob morebitnem izlitju vode iz stroja proizvajalec povrne vse stroške sanacije zaradi izlitja.

Invertni elektromotor za tiho delovanje

Nekateri stroji imajo vgrajen poseben tih invertni elektromotor. Gre za poseben motor, ki za delovanje ne potrebuje električnih krtačk in zato motor pri ožemanju ne »žvižga«. Invertni elektromotor ima poleg nižje glasnosti tudi daljšo življenjsko dobo.

Boben za nežno pranje perila

Nekateri proizvajalci pralnih strojev ponujajo v boljših modelih posebno nežne bobne za pranje perila. Zaradi posebne strukture bobna, se med bobnom in perilom ustvari vodni film, po katerem perilo nežno drsi. Posebna oblika bobna zagotavlja blago nego perila.

Varčevanje pri pranju perila

Energijski razred
Energijski razred je podatek z energijske nalepke, ki in nam pove v katerem energijskem razredu se nahaja pralni stroj. Stroji so razdeljeni v energijske razrede od A do G, pri čemer A pomeni stroj z najmanjšo porabo energije in G stroj z najvišjo porabo energije. Obstajajo že pralni stroji v A++ razredu, ki je boljši od A razreda, vendar še ni uradnih kriterijev za A+ in A++ energijski razred. Zato A+ in A++ energijska razreda nista prikazana na energijski nalepki. Sicer pa vsak + pomeni 10% nižjo porabo od deklariranega razreda A. Dva plusa A++ torej pomeni 20% nižjo porabo od energijskega razreda A.

Učinkovitost ožemanja

Učinkovitost ožemanja je podatek na energijski nalepki. Glede na število obratov ožemanja, se pralni stroj uvrsti v razred ožemanja od A do G. A razred pomeni najboljše ožemanje, G najslabše. Pri učinkovitosti ožemanja B ostane v perilu še 50% vlage. Priporočamo nakup pralnega stroja med 1200 in 1400 vrtljaji na minuto.

Poraba vode in elektrike se prilagodi količini in vrsti perila – Fuzzy logic
Skoraj vsi stroji imajo vgrajeno prilagajanje porabe vode glede na količino perila, vendar to še ni Fuzzy logic. Fuzzy logic pomeni, da se poleg porabe vode prilagaja tudi čas pranja, izpiranja in ožemanja. Skupni čas pranja je zaradi prilagajanja vedno različen. To v praksi pomeni, da tudi je tudi v majhnem gospodinjstvu primerno kupiti pralni stroj z večjo zmogljivostjo pranja, npr. 7 ali 8 kg, saj to včasih pride zelo prav za pranje posteljnine. Če pa peremo manjšo količino perila, stroj pere manj časa in porabi ustrezno manj vode in elektrike.

Čiščenje ohišja stroja
Ohišje pralnega stroja brišite z mehko vlažno krpo. Ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev ali razredčil. Takoj očistite ostanke sredstva za pranje in čiščenje.

Čiščenje predala za detergent
Ko so v predalu ostanki sredstva za pranje in mehčalca, izvlecite predal za detergent in ga očistite z vodo ter ga posušite. Predal za sredstvo za pranje perila pustite odprt, da se bodo ostanki vode posušili.

Čiščenje bobna za pranje
Če se v bobnu pojavijo madeži od rje, za čiščenje uporabite sredstva za čiščenje brez klora. Ne uporabljajte jeklene mreže. Po vsakem pranju pustite vrata stroja odprta, da se boben lahko posuši.

Čiščenje filtra
Občasno je potrebno očistiti filter na dnu stroja, kjer se lahko naberejo tujki in ovirajo pretok vode. Ne pozabite tudi na občasno čiščenje filtra oz. mrežice na dovodni cevi.

Pogoste napake pri namestitvi pralnega stroja

Odstranitev transportnih varoval
Vsak stroj je v tovarni opremljen s transportnimi varovali, ki poskrbijo za varen transport pralnega stroja. Varovala držijo boben in kad v sredinskem položaju, zato ni nevarnosti, da bi kad trčila v ohišje stroja in ga poškodovala. Pred prvo uporabo morate popolnoma odstraniti transportna varovala in jih shraniti za morebitni kasnejši prevoz.

Namestitev v vodoravno lego
Glasen hrup med delovanjem, tresljaji in premikanje med delovanjem so lahko posledice nepravilne lege. Z nastavljanjem višine nog je potrebno stroj uravnati z vodno tehtnico in nato položaj nog fiksirati s kontramatico.

Namestitev odvodne cevi

Pri namestitvi odvodne cevi je potrebno paziti, da ni montirana previsoko. Maksimalna višina je za vsak model pralnega stroja navedena v navodilih za uporabo. Navadno je ne smemo namestiti višje od 100cm. Če je odtok speljan v umivalnik, je potrebno paziti, da voda dovolj hitro odteka. Konec cevi ne sme biti potopljen v izčrpani vodi zaradi nevarnosti, da bi voda vdrla nazaj v stroj.

Ali je pralno sušilni stroj dobra izbira?

Nakup svetujemo le v primeru prostorske stiske
Pralno sušilni stroji so energetsko zelo potratni in pri sušenju slabo učinkujejo na perilo. V začetku je to sicer nekoliko cenejši nakup, z leti pa postane veliko dražji.

Pralno-sušilni stroj je v osnovi pralni stroj z dodanim sušilnim delom, ki ni namenjen vsakodnevnemu sušenju, temveč občasnemu sušenju. Boben v sušilnem stroju je bistveno večji in nežnejši za perilo, kot boben v pralno sušilnem stroju.

Zmogljivost pranja je ponavadi med 5 in 7 kg perila, zmogljivost sušenja je običajno malo nižja, torej med 3 in 5 kg perila.

Pri sušenju perila pralno-sušilni stroj potrebuje dotok sveže vode, zato pralno sušilni stroj porabi več vode za sušenje 5 kg perila kot za pranje 5 kg perila, hkrati pa grobo deluje na perilo, saj je boben poln luknjic. Za sušenje polovične količine perila porabi več električne energije kot samostojen sušilni stroj za sušenje celotne količine perila, ki pri je tem še bolj nežen s perilom, ki ga skoraj ni potrebno likati. Perilo sušeno s pralno sušilnim strojem je bistveno bolj zmečkano.

Pralno sušilni stroj priporočamo le tam, kjer zaradi prostorske stiske ni mogoče imeti ločeno pralnega in sušilnega stroja, ali če boste sušili le občasno. Razmislite tudi o postavitvi sušilnega stroja na pralni stroj.

Polnjenje perila s sprednje ali zgornje strani

Pralno sušilni stroji imajo lahko sprednje ali zgornje polnjenje perila in so v svojem delovanju povsem enakovredni, vendar pa boste na trgu našli veliko več strojev s sprednjim polnjenjem. Stroj z zgornjim polnjenjem je ponavadi edina rešitev, ko je v kopalnici malo prostora in je v njej lažje namestiti pralno sušilni stroj z zgornjim polnjenjem, saj so ti stroji široki le 45 cm, v primerjavi s 60 cm kolikor so široki stroji s sprednjim polnjenjem.

Prednosti stroja z zgornjim polnjenjem v primerjavi s klasičnim strojem s sprednjim polnjenjem:
    * boljši stroji so na kolesih. Po potrebi ga lahko umaknemo in očistimo tla
    * težave z gumo na vratih odpadejo, saj stroj ne potrebuje tesnilne gume, ker se polni z vrha
    * med pranjem lahko naknadno vstavimo perilo, tudi ko je stroj že natočil vodo
    * lažje vstavljanje in jemanje perila iz stroja
    * vrata pralnega stroja se ne segrejejo, zato se otroci ne spečejo

Slabosti stroja z zgornjim polnjenjem:
    * na stroj z zgornjim polnjenjem ne moremo nič postaviti
    * med pranjem ne vidimo v boben

Zmogljivost pranja in sušenja

Vsak stroj ima na energijski nalepki navedeno zmogljivost pranja, ki nam pove koliko perila je stroj sposoben oprati v navedenem energijskem razredu. Poleg tega je navedena tudi zmogljivost sušenja v kilogramih, ki je običajno nekoliko nižja od zmogljivosti pranja.

Zmogljivost pranja pri standardni velikost stroja (60cmx60cmx85cm) znaša od 5kg do 9kg, zmogljivost sušenja je običajno malo nižja, torej med 3 in 5 kg perila.

Različne dimenzije pralno sušilnih strojev

Najpogostejši so pralno sušilni stroji s sprednjim polnjenjem, ki so široki 60cm, globoki od 54cm do 60cm in visoki 85 cm. V primeru prostorske stiske lahko izberemo pralno sušilni stroj z manjšo globino 44cm, ki kljub majhnim dimenzijam zmorejo oprati in posušiti spodobno količino perila. Obstajajo še pralni stroji z zgornjim polnjenjem, ki so enake višine in globine kot klasični stroji, vendar zaradi drugačne postavitve bobna široki le 45cm.

Priporočljive lastnosti pralno sušilnega stroja

Vrtljaji ožemanja
Podatek o številu vrtljajev ožemanja nam pove, s kakšno hitrostjo se obrača boben po končanem pranju. Število vrtljajev ožemanja je  med 1000 in 1600 vrt/min. Višji kot so vrtljaji, bolj je perilo suho (oz manj vlage je ostalo v perilu) in manj časa se bo perilo sušilo. Najpogostejši število obratov je 1200 vrtljajev v minuti.

Natančno senzorsko sušenje

Poznamo dva načina sušenja, časovno in senzorsko sušenje perila. Pri osnovnih pralno sušilnih strojih, ki imajo časovno sušenje, je potrebno nastaviti čas sušenja perila, ker je zelo nepraktično, saj perilo lahko preveč posušimo in je zato zmečkano, ko ga vzamemo ven iz stroja.

Boljši in natančnejši način sušenja je senzorsko sušenje. To pomeni, da s programskimi tipkami ali vrtljivim gumbom izberemo samodejni program, s katerim določimo, do katere stopnje želimo posušiti perilo. Izbiramo lahko med programi; suho za likanje, suho za v omaro in zelo suho. Pralno sušilni stroj med delovanjem stalno meri vlažnost perila in prekine sušenje, ko perilo doseže nastavljeno stopnjo vlažnosti. Pri sušenju je pomembno, da perilo ostane rahlo vlažno, nato damo perilo na zrak, kjer se do konca posuši in ga zato ni potrebno likati.

Prikaz informacij na zaslonu

Vse več strojev je opremljenih z zaslonom, ki nam v osnovi prikazuje preostali čas pranja in omogoča nastavitev zamika vklopa. Ločimo številčni in tekstovni zaslon. Številčni zaslon je ponavadi rdeče ali zelene barve, na katerem se izpisuje preostali čas pranja brez dodatnih tekstov. Tekstovni zaslon je ponavadi večji, na njem pa se v obliki teksta izpisujejo različni podatki (razlage) in simboli, kar zelo poenostavi upravljanje stroja.

Invertni elektromotor za tiho delovanje
Nekateri stroji imajo vgrajen poseben tih invertni elektromotor. Gre za poseben motor, ki za delovanje ne potrebuje električnih krtačk in zato motor pri ožemanju ne »žvižga«. Invertni elektromotor ima poleg nižje glasnosti tudi daljšo življenjsko dobo.

Boben za nežno pranje perila

Nekateri proizvajalci pralnih strojev ponujajo v boljših modelih posebno nežne bobne za pranje perila. Zaradi posebne strukture bobna, se med bobnom in perilom ustvari vodni film, po katerem perilo nežno drsi. Posebna oblika bobna zagotavlja blago nego perila.

Varčevanje pri pranju in sušenju perila

Energijski razred
Energijski razred je podatek z energijske nalepke, ki in nam pove v katerem energijskem razredu se nahaja pralno sušilni stroj. Stroji so razdeljeni v energijske razrede od A do G, pri čemer A pomeni stroj z najmanjšo porabo energije in G stroj z najvišjo porabo energije. Če gledamo porabo samo pri pranju, so vsi stroji v A energijskem razredu, pri ciklu pranje+sušenje pa so pralno sušilni stroji večinoma v B razredu, le nekaj izjem je v A razredu.
 
Pralno sušilni stroji so energetsko potratni pri sušenju perila, saj za sušenje porabijo približno enako količino vode, kot za pranje. Hladno vodo namreč pri sušenju uporabljajo za kondenziranje pare, ki nastane pri sušenju perila

Učinkovitost ožemanja
Učinkovitost ožemanja je podatek na energijski nalepki. Glede na število obratov ožemanja, se pralno sušilni stroj uvrsti v razred ožemanja od A do G. A razred pomeni najboljše ožemanje, G najslabše. Pri učinkovitosti ožemanja B ostane v perilu še 50% vlage. Priporočamo nakup pralno sušilnega stroja med 1200 in 1400 vrtljaji na minuto.

Poraba vode in elektrike se prilagodi količini in vrsti perila – Fuzzy logic
Skoraj vsi stroji imajo vgrajeno prilagajanje porabe vode glede na količino perila, vendar to še ni Fuzzy logic. Fuzzy logic pomeni, da se poleg porabe vode prilagaja tudi čas pranja, izpiranja in ožemanja. Skupni čas pranja in sušenja je zaradi prilagajanja vedno različen. To v praksi pomeni, da tudi je tudi v majhnem gospodinjstvu primerno kupiti pralni stroj z večjo zmogljivostjo pranja, npr. 7kg, saj to včasih pride zelo prav za pranje posteljnine. Če peremo manjšo količino perila, stroj pere manj časa in porabi ustrezno manj vode in elektrike.

Vzdrževanje pralno sušilnega stroja

Čiščenje ohišja stroja
Ohišje pralno sušilnega stroja brišite z mehko vlažno krpo. Ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev ali razredčil. Takoj očistite ostanke sredstva za pranje in čiščenje.

Čiščenje predala za detergent
Ko so v predalu ostanki sredstva za pranje in mehčalca, izvlecite predal za detergent in ga očistite z vodo ter ga posušite. Predal za sredstvo za pranje perila pustite odprt, da se bodo ostanki vode posušili.
 
Čiščenje bobna za pranje
Če se v bobnu pojavijo madeži od rje, za čiščenje uporabite sredstva za čiščenje brez klora. Ne uporabljajte jeklene mreže. Po vsakem pranju pustite vrata stroja odprta, da se boben lahko posuši.

Čiščenje filtra
Občasno je potrebno očistiti filter na dnu stroja, kjer se lahko naberejo tujki in ovirajo pretok vode. Ne pozabite tudi na občasno čiščenje filtra oz. mrežice na dovodni cevi.

Pogoste napake pri namestitvi pralno sušilnega stroja

Pralno sušilni stroj ne potrebuje odvoda za paro
Priklop pralno sušilnega stroja je popolnoma enak pralnemu stroju. Potrebujemo priklop na dovod vode in odtok vode. Para, ki se ustvari med procesom sušenja, se v notranjosti stroja kondenzira v vodo in se iz stroja odvaja po odtočni cevi.

Odstranitev transportnih varoval

Vsak stroj je v tovarni opremljen s transportnimi varovali, ki poskrbijo za varen transport pralno sušilnega stroja. Varovala držijo boben in kad v sredinskem položaju, zato ni nevarnosti, da bi kad trčila v ohišje stroja in ga poškodovala. Pred prvo uporabo morate popolnoma odstraniti transportna varovala in jih shraniti za morebitni kasnejši prevoz.
 
Namestitev v vodoravno lego
Glasen hrup med delovanjem, tresljaji in premikanje med delovanjem so lahko posledice nepravilne lege. Z nastavljanjem višine nog je potrebno stroj uravnati z vodno tehtnico in nato položaj nog fiksirati s kontramatico.

Namestitev odvodne cevi

Pri namestitvi odvodne cevi je potrebno paziti, da ni montirana previsoko. Maksimalna višina je za vsak model pralnega stroja navedena v navodilih za uporabo. Navadno je ne smemo namestiti višje od 100cm. Če je odtok speljan v umivalnik, je potrebno paziti, da voda dovolj hitro odteka. Konec cevi ne sme biti potopljen v izčrpani vodi zaradi nevarnosti, da bi voda vdrla nazaj v stroj.

Zakaj kupiti sušilni stroj?

Prednosti sušenja v sušilnem stroju
Marsikdo se vpraša, zakaj kupiti sušilni stroj, če lahko sušimo zastonj na zraku ali v kopalnici. Če sušimo perilo na zraku, na vrvi v kopalnici ali na balkonu, se perilo sicer posuši brez porabe električne energije, vendar ima takšno sušenje druge pomanjkljivosti. Če sušimo zunaj na soncu, perilo sčasoma obledi in po končanem sušenju zaudarja po »onesnaženem« zraku. Pri obešanju perila na vrvi se perilo raztegne, glavna slabost takšnega sušenja pa je zmečkano perilo, kar pomeni precej več dela z likanjem. Perilo, ki ga posušimo s sušilnim strojem je mehko in perila skoraj ni več potrebno likati!

Kaj pa poraba električne energije? V družini, ki suši perilo vsak drugi dan, znaša mesečni strošek porabe električne energije za sušenje manj kot 5 €, če se odločimo za nakup sušilnega stroja v A energijskem razredu pa okrog 3€. Poleg tega gospodinja privarčuje električno energijo in predvsem dragocen čas s tem, ko večina likanja odpade.

Vrste sušilnih strojev

Kondenzacijski in odzračevalni sušilni stroji
Poznamo odzračevalne in kondenzacijske sušilne stroje. Odzračevalni sušilni stroji so nekoliko cenejši, vendar je potrebno paro, ki nastaja pri sušenju perila odvajati na prosto ali v zračnik, kar pa v stanovanjskih objektih velikokrat ni na voljo. Danes so najpogostejši kondenzacijski sušilni stroji, ki za delovanje potrebujejo le priklop na elektriko, kondenzirana vlaga pa se nabere v kondenzacijski posodi in ko se ta napolni, jo odstranimo s stroja in izlijemo vodo v umivalnik.

Polnjenje perila s sprednje ali zgornje strani
Večina sušilnih strojev je ima sprednje polnjenje in so dimenzijsko enaki pralnemu stroju (60cm x 60cm x 85cm). Tak stroj lahko namestimo poleg pralnega ali na pralni stroj, saj je perilo iz pralnega  stroja najbolje vložiti direktno v sušilni stroj.

Za majhne prostore je možno kupiti manjši sušilni stroj s sprednjim polnjenjem (60cmx 42cm x 69cm), ki ga lahko montiramo tudi na steno. Druga možnost je nakup sušilnega stroja z zgornjim polnjenjem. Če postavimo pralni in sušilni stroj z zgornjim polnjenjem enega poleg drugega, smo v primerjavi s klasičnimi stroji prihranili 40cm prostor v širino.

Priporočljive lastnosti sušilnega stroja

Zmogljivost sušenja
Najmanjši sušilni stroj ima zmogljivost sušenja 3,4 kg in je primeren za manjše prostore. Možno ga je montirati na steno. Večina sušilnih strojev ima zmogljivost sušenja enako kot jo imajo tudi pralni stroji, to je od 6kg do 9kg, posebne izvedbe zmorejo posušiti do 10kg perila.

Natančno senzorsko sušenje
Skoraj vsi sodobni sušilni stroji uporabljajo senzorsko sušenje perila. To pomeni, da s programskimi tipkami ali vrtljivim gumbom izberemo samodejni program, s katerim določimo, do katere stopnje želimo posušiti perilo. Izbiramo lahko med programi; suho za likanje, suho za v omaro in zelo suho. Sušilni stroj med delovanjem stalno meri vlažnost perila in prekine sušenje, ko perilo doseže nastavljeno stopnjo vlažnosti.

Pri sušenju je pomembno, da perilo ostane rahlo vlažno, nato damo perilo na zrak, kjer se do konca posuši in ga zato ni potrebno likati.

Pri osnovnih sušilnih strojih, ki nimajo senzorskega sušenja, je potrebno nastaviti čas sušenja perila, ker je zelo nepraktično, saj perilo lahko preveč posušimo in je zato zmečkano, ko ga vzamemo ven iz stroja.

Prikaz informacij na zaslonu
Vse več strojev je opremljenih z zaslonom, ki nam v osnovi prikazuje preostali čas pranja in omogoča nastavitev zamika vklopa. Ločimo številčni in tekstovni zaslon. Številčni zaslon je ponavadi rdeče ali zelene barve, na katerem se izpisuje preostali čas pranja brez dodatnih tekstov. Tekstovni zaslon je ponavadi večji, na njem pa se v obliki teksta izpisujejo različni podatki (razlage) in simboli, kar zelo poenostavi upravljanje stroja.

Sušilni stroji z zaslonom so opremljeni tudi z zvočnim signalom , ki oznanjajo konec sušenja. Zvočni signal pa signalizira tudi vklop stroja, napake pri delovanje (poln zbiralnik vode ali zamašen filter ) in druge napake med delovanjem.

Nežno sušenje perila s sušilnim strojem s toplotno črpalko

Sušilni stroji s toplotno črpalko imajo poleg bistveno nižje porabe energije še eno pomembno prednost. Temperatura sušenja v sušilnih strojih s toplotno črpalko je 50°C do 55°C, torej približno 20°C nižja kot pri običajnih kondenzacijskih sušilnih strojih, kljub temu pa je perilo posušeno enako hitro kot v običajnih sušilnih strojih. To pomeni, da je proces sušenja vedno zelo nežen in so ti stroji zelo primerni za sušenje občutljivih tkanin.

Košara za sušenje volne in čevljev
Nekateri sušilni stroji imajo priloženo košaro za sušenje, ki se namesti v boben in se med sušenjem ne vrti. Na košaro lahko namestimo recimo športne copate, ali že zložene volnene tkanine.

Košaro se lahko uporablja le v kombinaciji s časovnimi programi, saj senzorsko sušenje ne deluje, ker senzor vlažnosti ni v stiku s perilom, ki ga sušimo. Iz tega razloga ne moremo košare dokupiti za vsak stroj, saj obvezno potrebujemo časovne programe za sušenje.

Varčevanje pri sušenju perila

Energijski razred
Večina sušilnih strojev je v energijskem razred B, najvarčnejši izmed vseh pa so sušilni stroji s toplotno črpalko, ki so v najboljšem A energijskem razredu. Ti stroji porabijo do 40% manj električne energije od klasičnih strojev z električnim grelcem. Sušilni stroji s toplotno črpalko imajo poleg bistveno nižje porabe energije še eno pomembno prednost. Temperatura sušenja v sušilnih strojih s toplotno črpalko je 50°C do 55°C, torej približno 20°C nižja kot pri običajnih kondenzacijskih sušilnih strojih, kljub temu pa je perilo posušeno enako hitro kot v običajnih sušilnih strojih. To pomeni, da je proces sušenja vedno zelo nežen in so ti stroji zelo primerni za sušenje občutljivih tkanin.

Poraba elektrike
V družini, ki suši perilo vsak drugi dan, znaša mesečni strošek porabe električne energije za sušenje manj kot 6 €, če se odločimo za nakup sušilnega stroja v A energijskem razredu pa okrog 3€. Poleg tega gospodinja privarčuje električno energijo in predvsem dragocen čas s tem, ko večina likanja odpade.

Pomembno je, da pred sušenjem perila v sušilnem stroju perilo v pralnem stroju čim bolj ožamemo. Bolj ožeto perilo pomeni, da bo sušilni stroj deloval manj časa in zato porabil manj električne energije. Priporočamo nakup pralnega stroja z vsaj 1200 vrt/minuto.

Vzdrževanje sušilnega stroja

Čiščenje ohišja stroja
Ohišje pralnega stroja brišite z mehko vlažno krpo. Ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev ali razredčil. Takoj očistite ostanke sredstva za pranje in čiščenje.

Praznjenje posode z vodo
Kondenzacijski sušilni stroj ima vgrajeno kondenzacijsko posodo, kjer se nabira voda, ki se izloči iz perila. Ko je zbiralnik vode poln, se prižge indikacijska lučka in takrat posodo izpraznimo.

Čiščenje filtra
Vsi sušilni stroji imajo vgrajen filter za mucke. Če se prižge indikacija "zamašen filter" je potrebno filter nemudoma očistiti. Ta filter je potrebno čistiti pred vsakim sušenjem. Če to pozabimo narediti, se lahko zgodi, da se prižge indikacija zamašen filter in delovanje sušilnega stroja se ustavi. Za čiščenje izvlečemo filter in z roko odstranimo mucke, nato ponovno vstavimo filter.

Čiščenje kondenzatorja

Kondenzator je aluminijasto rešeto na dnu stroja, ki služi za kondenzacijo pare, ki nastane pri sušenju perila in se spremeni v vodo. Imajo ga samo kondenzacijski sušilni stroji.

Kondenzator je občasno potrebno čistiti, saj se v njem kljub dobremu filtru naberejo mucke. Kondenzator je treba očistiti pod tekočo vodo in ga posušiti. Istočasno očistite tesnila in suh kondenzator vstavite nazaj v stroj.

Pogoste napake pri namestitvi sušilnega stroja

Namestitev v prezračevan prostor

Najpogostejši so kondenzacijski sušilni stroji, odzračevalnih, kjer je bilo potrebno paro odvajati na prosto skoraj ni več.

Vsi kondenzacijski stroji imajo vgrajen kondenzator. Kondenzator je aluminijasto rešeto na dnu stroja, ki služi za kondenzacijo pare, ki nastane pri sušenju perila in se spremeni v vodo. Sestavljen je iz vzdolžnih in prečnih kanalov. Po enih kanalih poteka para, ki je nastala pri sušenju, po drugih kanalih pa hladen zrak iz okolice, ki hladi kondenzator, da se para lahko utekočini. Zato je potrebno dobro zračenje prostora v katerem se nahaja sušilni stroj. Ko stroj deluje, ga ne smemo zapreti v majhen prostor, saj sušilni stroj brez dovoda svežega zraka deluje bistveno dalj časa in slabše kondenzira paro.

Postavitev sušilnega stroja na pralni stroj
Če sušilni stroj namestimo na pralni stroj je potrebno namestiti posebna držala, ki sušilni in pralni stroj trdno povežejo, da pri ožemanju ne bi sušilni stroj padel s pralnega stroja. Ta držala ali vmesni del je potrebno dokupiti. Obstajajo posebne izvedbe držal, ki so hkrati tudi izvlečna polica, za odlaganje košare za perilo.

Sprememba smeri odpiranja vrat
Nemalokrat kupec sušilnega stroja ob nakupu na razmišlja o tem, kam se odpirajo vrata sušilnega stroja. Zadeva postane nerodna, ko postavimo stroj v prostor in ugotovimo, da nam zaradi omejitev v prostoru odpiranje vrat ne ustreza. V osnovi se vrata odpirajo največkrat desno. Nekateri redki modeli pa omogočajo spremembo smeri odpiranja vrat. To pride zelo prav, če stroj namestimo k steni ali za vrata v prostoru.