Kaj je potrebno vedeti pred nakupom nape?

KAJ JE POTREBNO VEDETI PRED NAKUPOM NAPE

Nasveti – Kuhinjska napa

Razlike med kuhinjskimi napami

Kuhinjske nape niso samo modni dodatek v naših kuhinjah, ampak lahko s pravilno vgrajeno in uporabljano kuhinjsko napo bistveno pripomoremo k čistejši kuhinji in zraku v njej.

Vrste kuhinjskih nap 
Poznamo različne izvedbe kuhinjskih nap. Vsem izvedbam kuhinjskih nap je skupno to, da imajo vgrajen motor za sesanje zraka, filtre za čiščenje zraka in osvetlitev s klasičnimi ali halogenskimi žarnicami. Po načinu montaže poznamo različne nape.

Klasična napa se montira pod kuhinjski element. V kovinskem ohišju višine okoli 15 cm se nahajajo  motor, luč in filter.

Dekorativna (kaminska) napa 
Dekorativna napa se montira na steno, nad štedilnikom ali vgradno pečico. Največkrat je širine 60 ali 90 cm. Značilna je pokončna cev v sredini, v kateri je potrebo izvesti odvod zraka iz nape v zračnik. Nape z lepšim dizajnom imajo dodatek stekla, ki je lep okras kuhinji.

Izvlečno napo je potrebno namestiti v visečo omarico nad kuhališčem. Sprednji del nape se izvleče. Izvlečna napa ni tako tanka, kot je njen izvlečni del, saj se v viseči omarici nahaja škatla z motorjem, ki je precej večja od izvlečnega dela. Največkrat so širine 60cm, zelo redko širine 90 cm. Sprednji vidni del, ki se nahaja na izvlečnem delu je mogoče opremiti s senčno letvijo od pohištva, tako da se nape ne vidi, kadar napa ne deluje, oziroma je potisnjena v element. 

Vgradna oz. integrirana napa se vgradi v vnaprej pripravljeno ogrodje, ki je lahko različnih oblik. Nekatere lahko zaradi ustrezno majhne globine vgradimo direktno v spodnji del klasične viseče omarice.

Kotna napa je je namenjena montaži v kot kuhinje. Po zunanjih merah so zelo velike, ponavadi vsaj 90 x 90 cm, 105 x 105 cm, 120 x 120 cm ali celo več.

Otočna napa 
Ime otočna napa si zasluži s tem, ker se namesti na strop nad kuhinjski otok v kuhinji. Napa je z vseh štirih strani lepo obdelana, tudi osvetlitev ima na vseh štirih straneh.

Odvod zraka ali kroženje zraka 
Skoraj vsako napo lahko priredimo na dva načina delovanja: odvod zraka iz prostora ali kroženje zraka. Priporočamo izvedbo z odvodom zraka, kroženje zraka se uporabi le takrat, ko odvoda zraka iz različnih razlogov ne moremo zagotoviti. 

Kuhinjske nape z odvodom zraka sesajo pare, ki so nastale pri kuhanju in jih preko maščobnega filtra potiskajo v cev, ki vodi na prosto. Maščobni filter zadrži maščobne delce, ki jih vsebuje para. Kuhinja tako ostane brez maščob, vlage in neprijetnih vonjav. Večina sodobnih nap ima vgrajene maščobne filtre iz kovine, ki jih je možno pomiti kar v pomivalnem stroju. 

Kuhinjske nape s kroženjem zraka zajamejo zrak, nasičen s paro in vonjavami, ter ga preko maščobnega in dodatnega oglenega filtra potiska prečiščenega nazaj v prostor. Ogleni filter absorbira vse neprijetne vonje, menjati pa ga je potrebno zamenjati približno enkrat letno. Slabost kroženja zraka je, da ogleni filter zmanjša učinkovitost nape, poleg tega vlaga ostane v prostoru.

Priporočljive lastnosti kuhinjske nape

Ustrezen pretok zraka 
Pomembno je, da izberemo napo z ustrezno zmogljivostjo. Velja pravilo, da je potrebno zrak v kuhinji zamenjati vsaj 10 krat na uro. Če je kuhinja velika 16m2 pri višini stropa 2,5m, je prostor velik 40m³ (16m²x2,5m=40m³). Minimalni pretok zraka nape za tak prostor je torej 400 m³ (10 x 40m³).

Pralni kovinski filter 
Kovinski filter je maščobni filter in ga ni potrebno menjati, saj ga lahko namočimo v raztopini čistila v kuhinjskem koritu ali celo pomijemo v pomivalnem stroju. Kovinski filter je nameščen skoraj v vseh kuhinjskih napah. Sestavljen je iz več plasti kovinskih tkanin. Zelo pomembno je redno čiščenje, saj lahko pride do vžiga maščobe, če se ne čisti redno.

Ogleni filter 
Ogleni filter služi za odstranjevanje vonja iz zraka, kadar napa ni priključena na odvod zraka, temveč na kroženje zraka. Ogleni filter je potreben za filtriranje vonja, sicer napa nima nobenega efekta. Ogleni filter je potrebno menjati enkrat letno pri dnevni uporabi 1 uro. Kljub oglenemu filtru, ki nevtralizira vonjave, priporočamo odvod zraka iz prostora namesto kroženja zraka. V prostoru namreč še vedno ostaja vlaga.

Halogenska osvetlitev 
Halogenska osvetlitev v primerjavi z navadnimi žarnicami oddaja več svetlobe, največkrat pa so zaradi svojim manjšim dimenzij nameščene na sprednji strani nape, kjer največ kuhamo na kuhalni plošči.

Nastavitev izklopa – timer 
Najbolši rezultat pri uporabi nape dosežemo, če vključimo napo, ko začne kuhati in izključite napo nekaj minut po končanem kuhanju. Pri napah opremljenih z elektronskim upravljanjem lahko pri nekaterih modelih nastavimo samodejni izklop nape. Ko prenehamo s pripravo jedi, pritisnemo tipko samodejni izklop in čez določen čas (5 – 15 min odvisno od modela) se bo napa samo izključila, med tem ko uživamo v pripravljenem obroku.

Glasnost kuhinjske nape

Glasnost je odvisna tudi od montaže 
Glasnost nape je odvisna od kvalitete motorja in je podana z enotami dB. Žal pri napah še ni enotnega standarda za merjenje glasnosti, zato podatki, ki jih podajajo proizvajalci med seboj niso primerljivi. 

Sicer pa napa sama po sebi ni glasna, če jo vključimo brez cevi za odvod zraka. Za nizko glasnost je pomembno, da vzamemo čim večji premer odvodne cevi, saj je na večini modelov mogoče priključiti cev 100 mm, 125 mm in 150 mm. Če je mogoče vedno uporabimo največji premer cevi.

Cev mora biti gladka in ne rebričasta, tako bo napa tišja, vsekakor mora biti cev čim krajša in imeti čim manj kolen, saj dolžina cevi in kolena zelo vplivajo na glasnost nape.

Vzdrževanje kuhinjske nape

Čiščenje nape 
Za čiščenje ohišja nape uporabite raztopino čistil v vodi ali čistilo za steklo. Ne uporabljajte grobih čistil. Površine iz nerjavečega jekla čistite sčistili za nerjaveče jeklo in čistite samo v smeri obstoječega poliranja.

Čiščenje pralnega kovinskega filtra 
Kovinski filter lahko namočimo v raztopini čistila v kuhinjskem koritu ali celo pomijemo v pomivalnem stroju. Zelo pomembno je redno čiščenje, saj lahko pride do vžiga maščobe, če se ne čisti redno. Ob čiščenju filtra očistite še maščobo z dostopnih delov ohišja.

Menjava oglenega filtra 
Ogleni filter je potrebno menjati enkrat letno pri dnevni uporabi 1 uro. Ogleni filter z ne vsebuje nobenih škodljivih snovi, zato ga lahko zavržemo skupaj z ostalimi gospodinjskimi odpadki.

Pogoste napake pri namestitvi kuhinjske nape

Višina montaže kuhinjske nape 
Zelo pozorni moramo biti pri višini montaže kuhinjske nape. Napa predvsem ne sme biti montirana prenizko zaradi možnosti vžiga maščobnega filtra nape. V primeru, da uporabljamo plinsko kuhalno ploščo, mora biti najmanjša razdalja med spodnjim robom nape in kuhalno ploščo 65 cm, pri električnih kuhalnih ploščah pa minimalno 55 cm.

Kuhinjska napa s kroženjem zraka ne odvaja vlage 
Zmotno je mišljenje, da je čiščenje zraka z preko oglenega filtra s kroženjem zraka enakovredno odvodu zraka. Pri kroženju zraka niso problem maščobe ali vonjave. Maščobe zadrži pralni kovinski filter, vonjave ogleni filter, težava je vlaga, ki ostaja v prostoru. Če imate možnost, svetujemo napeljati odvod zraka ven iz prostora.

Pravilna namestitev odvodne cevi 
Napa sama po sebi ni glasna, če jo vključimo brez cevi za odvod zraka. Za nizko glasnost je pomembno, da vzamemo čim večji premer odvodne cevi, saj je na večini modelov mogoče priključiti cev 100 mm, 125 mm in 150 mm. Če je mogoče vedno uporabimo največji premer cevi.

Priporočamo vgraditi tudi kondenzni lovilec, ki preprečuje kondenzni vodi, da steče v motorni del nape. To je plastični lovilec vode, ki ga vgradimo med motor in odvodno cev. Kondenzna voda, ki se nabere pri kuhanju se ujame v lovilec in kasneje izhlapi v prostor.

Odvod zraka iz prostora skozi ogleni filter 
Nekatere nape imajo že v osnovi vgrajen ogleni filter v motornem prostoru. Če bomo napeljali odvod zraka ven iz prostora, moramo ogleni filter odstraniti. Če tega ne storimo, nam filter nepotrebno zmanjšuje pretok zraka in napa slabše »vleče«.

Ogleni filter uporabimo le pri kroženju zraka nazaj v prostor. Namenjen je odstranjevanju vonjav.