Kaj je potrebno vedeti pred nakupom hladilnika?

Prostostoječi ali vgradni hladilnik?
Osnovna dilema je ali kupiti vgradni ali prostostoječi hladilnik. Stilski izgled je odločitev posameznika, pri cenovni primerjavi pa morate pri vgradnem hladilniku prišteti še ceno omare kamor je hladilnik vgrajen. Vgradni hladilnik ima pri enaki višini v primerjavi s prostostoječim hladilnikom, v notranjosti manj prostora, saj je zaradi vgradnje v omaro širine 60 cm širok največ 56 cm.
Treba je vedeti, da za dvočlansko gospodinjstvo zadostuje hladilnik, katerega prostornina znaša od 100 do 120 litrov. Za štiričlansko družino pa boste potrebovali že nekoliko večji hladilnik, od 200 do. 250 litrov.

Kombinirani hladilniki z zamrzovalnikom

Hladilniki so lahko brez zamrzovalnika ali so kombinirani z večjim ali manjšim zamrzovalnikom. Zamrzovalnik je lahko vgrajen znotraj hladilnega dela, kjer so v notranjosti ločena vratca zamrzovalnika. To so manjši zamrzovalni prostori, ki pri nekaterih osnovnih modelih niti niso namenjeni zamrzovanju hrane, temveč le shranjevanju že zamrznjene hrane.

Druga kombinacija z zamrzovalnikom so hladilniki z zamrzovalnikom zgoraj z ločenimi vrati zamrzovalnika. Prostornina zamrzovalnikov znaša nekje od 60 litrov do 80 litrov.

Najpogostejša kombinacija je hladilnik z zamrzovalnikom spodaj. Hladilnik uporabljamo veliko pogosteje kot zamrzovalnik in je zato primerno, da je hladilnik nameščen zgoraj, zamrzovalnik pa spodaj. Prostornina zamrzovalnikov znaša od 55 litrov navzgor.

Zamrzovalnik je lahko tudi poleg hladilnika. Tej izvedbi pravimo tudi »ameriški hladilnik«. Običajno se za nakup takega hladilnika odločijo kupci, ki želijo imeti na hladilniku vgrajen električni dozirnik mrzle vode in vgrajen ledomat.

Različne barve hladilnikov
Prostostoječi hladilnik je iz nujnega gospodinjskega aparata postal tudi stilski element v našem stanovanju. Vse več je ponudbe hladilnikov v različnih barvah. Klasična bela barva ostaja zelo aktualna v osnovnih izvedbah hladilnikov, pri dražjih izvedbah pa je vse več kombinacij v barvah in različnih materialih.

Najbolj trendovski so hladilniki iz nerjavečega jekla, ki so v naprednejših izvedbah izdelani iz nerjavečega jekla, ki je neobčutljiv na prste odtise. Obstajajo tudi različne barvne izvedbe hladilnikov od srebrne, modre, rdeče, beige in ostalih barv. V tem letu v ospredje prihajata bela barva v perla izvedbi in črna barva.

Delovanje na plin, namesto na elektriko

Kjer ni možnosti električne napeljave je možno namestiti hladilnik, ki deluje na plin. Zelo uporabni so za počitniške objekte, prikolice in vikende. Priklopimo ga na plinsko jeklenko. Hladilnik deluje z 10 kilogramsko jeklenko približno 20 dni do 30 dni. Plinski hladilniki lahko običajno delujejo tudi na elektriko, vendar so zaradi posebnega delovanja energetsko zelo potratni. Dobavljivi so tako v majhnih barskih izvedbah ter vse do velikosti 160 cm.

Priporočljive lastnosti hladilnika

Različne vrste hlajenja
Pri hladilnikih poznamo tri različne načine delovanja v hladilnem delu hladilnika
Statično hlajenje - Hladilniki uporabljajo način hlajenja brez kroženja zraka, kar pomeni, da se v hladilniku ustvarjajo različne temperaturne cone. Najhladneje je nad spodnjo polico in najtopleje zgoraj pri vratih. Te temperaturne cone je treba upoštevati pri razporeditvi živil.

Dinamično hlajenje - hladilniki so v osnovi statični, z vgrajenim dodatnim ventilatorjem v zgornjem delu hladilnika. Zrak v hladilniku kroži, zato se živila hitreje ohladijo, hkrati pa se izognemo nihanju temperature znotraj hladilnika. Praviloma so energetsko učinkovitejši.

NO FROST - Pri hladilnikih opremljeni z No Frost sistemom, v notranjosti kroži ohlajen in suh zrak, ki pobira vso vlago iz njegove notranjosti in jo pošilja izven aparata kjer izhlapi, zato aparata ni treba odtaljevati.

Podaljšajmo trajnost živil – NULTA CONA
Sveža živila je najbolje shranjevati pri čim nižji temperaturi, le malo nad 0°C tako da ne zmrznejo. Pri tej temperaturi živila ostanejo sveža občutno dalj časa, kot v običajnih hladilnikih pri temperaturi okrog 5°C. Takšnemu temperaturnemu območju, ki je malo nad 0°C pravimo nulta cona, oz. nulta cona. Sodobni hladilniki imajo v hladilnem delu vgrajen poseben predal s nulto cono, ki je primeren za shranjevanje sadja in zelenjave, svežega mesa, rib, salam, sira in ostalih mlečnih izdelkov. Raziskave so pokazale, da se trajnost in svežina živil hranjenih v nulti coni podaljša celo do 5x v primerjavi s hranjenjem v klasičnem hladilniku. Najpomembneje je, da se v živilih ohranijo vitamini in minerali, ki se npr. pri zamrzovanju hrane uničijo.

Odtaljevanje ni več potrebno – NO FROST
NO FROST je način zamrzovanja brez nabiranja ledu in ivja. Led se nabira v zamrzovalnem jedru, ki ga ne vidimo, občasno se vključijo grelci, ki ta led odtajajo in voda izhlapi v prostor. Pri odtajevanju ledu z grelcem lahko nastane pokanje ledu, kar je povsem normalno. Odtaljevanje zamrzovalnika ni več potrebno, občasno ga je potrebno očistiti.

Prikaz informacij na zaslonu - Elektronsko upravljanje
Elektronska nastavitev pomeni zelo natančno nastavitev temperature, ki jo nastavimo s pomočjo zaslona. Pomeni, da je nihanje temperature v notranjosti hladilnika in zamrzovalnika zelo nizko. Pri elektronski nastavitvi temperature so nihanja temperature nižja od 0,5°C, v primerjavi z mehansko nastavitvijo kjer je nihanje tudi več kot 2°C.

Elektronska nastavitev temperature je ponavadi v kombinaciji s številčnim zaslonom ali LED lučkami, ki prikazujejo nastavljeno temperaturo. Zaslon nam vedno prikazuje nastavljeno in dejansko temperaturo v aparatu. Običajno nam aparat z zvočnim signalom javi če v notranjosti pade temperatura ali druge napake.

Antibakterijska notranjost
Hladilni aparati z antibakterijsko notranjostjo imajo notranje obloge oplemenitene z materialom, ki
vsebuje anorgansko spojino na osnovi srebra, ki zahvaljujoč svojemu antibakterijskemu delovanju
ustvarja učinkovito zaščito pred razvojem mikroorganizmov.

Posebno vzdržljivi tečaji pri vgradnem hladilniku

Boljši vgradni hladilnik je opremljen z vrati s posebnimi tečaji. Vrata pohištva se v tem primeru pritrdi direktno na vrata hladilnika. Ob odpiranju vrat se oboja vrata odpirajo trdno skupaj. Ta sistem je mnogo boljši za vgradnjo, kot sistem vgradnje z drsniki saj se vrata sčasoma ne povesijo, zapiranje je lepše in ne potrebujemo izvrtin za drsnike.

Tak način vgradnje zahteva več natančnosti pri montaži, vendar je njegova trajnost veliko večja, poleg tega se vrata pri manjših kotih (pod 15°) sama zapirajo.

Varčevanje pri uporabi hladilnika

Energijski razred
Hladilnik je gospodinjski aparat, ki je stalno v pogonu, zato je pametno izbrati energetsko najučinkovitejšega. Energijski razred je podatek z energijske nalepke. Aparati so razvrščeni v razrede od A+ do G glede na porabo energije. A+ razred pomeni hladilnik z najmanjšo porabo energije in G hladilnik z najvišjo porabo energije. A+ energijski razred porabi 10% električne energije manj kot hladilnik v razredu A.

Energijski razred ni odvisen samo od absolutne porabe električne energije, ampak je odvisen od porabe električne energije glede na prostornino hladilnika in zamrzovalnika.

Pravilna postavitev v prostor
Za pravilno delovanje hladilnika je izjemno pomembna njegova namestitev oziroma temperatura okolice. Višja ko je temperatura v prostoru, višja bo poraba električne energije. Ko načrtujete razporeditev hladilnika, ga ne priporočamo postaviti v neposredno bližino štedilnika, pomivalnega stroja, radiatorja ali pečic, poskušajte pa ga namestiti tudi tako, da ne bo neposredno izpostavljen sončnim žarkom. S pravilno namestitvijo boste prihranili kar nekaj kilovatnih ur električne energije.

Pomembno je tudi prezračevanje rebrastega kondenzatorja na zadnji strani hladilnika. V primeru, da hladilnik ne boste namestili pravilno in odzračevanje ne bo dobro, se bo rebrasti kondenzator prekomerno segreval, kar bo povečalo porabo električne energije, prav kmalu pa se bo hladilnik tudi pokvaril.

Vzdrževanje hladilnika

Čiščenje hladilnika
Hladilni in zamrzovalni del je potrebno redno čistiti. Pred čiščenjem izklopite aparat. Predale iz zamrzovalnika odstranite in shranite v hladnem prostoru. Namestite posodo za ledeno kocke na hrano. Notranjost hladilnika očistite z mlačno vodo in detergentom. Pri čiščenju pazite, da voda ne pride v upravljalne gumbe ali lučke. Gumijasto tesnilo na vratih obrišite samo s čisto vodo in ga nato do suhega obrišite.

Tudi hladilnike z NO FROST sistemom je potrebno čistiti, vendar ob tem zamrzovalnika ni potrebno odtaljevati, saj se ne nabira led.

Zadnjo stran naprave občasno očistite sesalcem ali čopičem in se s tem izognite višji porabi električne energije. Čist hladilnik bo dlje časa deloval.

Pogoste napake pri namestitvi in uporabi hladilnika

Klimatski razredi
Klimatski razredi, ki so navedeni pri hladilnikih, opredeljujejo dovoljeno temperaturo okolja, kjer je aparat nameščen. Klimatski razredi so navedeni pri vseh hladilno zamrzovalnih napravah in označujejo pri kateri najnižji in najvišji temperaturi prostora lahko aparat uporabljate. Ko izbirate mesto, kjer bo aparat postavljen, se zavedajte, da temperatura prostora vpliva  tako na porabo energije, kot na učinkovitost delovanja aparata.

SN:      +10 do +32°C    subnormalni klimatski razred
N:        +16 do +32°C    normalni klimatski razred
ST:      +16 do +38°C    subtropski klimatski razred
T:        +16 do +43°C    tropski klimatski razred
SN-ST: +10 do +38°C    subnormalni do subtropski klimatski razred
SN-T:   +10 do +43°C    subnormalni do tropski klimatski razred

Pravilna postavitev v prostor
Za pravilno delovanje hladilnika je izjemno pomembna njegova namestitev oziroma temperatura okolice. Višja ko je temperatura v prostoru, višja bo poraba električne energije. Ko načrtujete razporeditev hladilnika, ga ne priporočamo postaviti v neposredno bližino štedilnika, pomivalnega stroja, radiatorja ali pečic, poskušajte pa ga namestiti tudi tako, da ne bo neposredno izpostavljen sončnim žarkom. S pravilno namestitvijo boste prihranili kar nekaj kilovatnih ur električne energije.

Pomembno je tudi prezračevanje rebrastega kondenzatorja na zadnji strani hladilnika. V primeru, da hladilnik ne boste namestili pravilno in odzračevanje ne bo dobro, se bo rebrasti kondenzator prekomerno segreval, kar bo povečalo porabo električne energije, prav kmalu pa se bo hladilnik tudi pokvaril.

Časi shranjevanja živil
Najpogostejša napaka pri zamrzovanju živil je predolgo hranjenje v hladilniku ali zamrzovalniku. S predolgim hranjenjem živil hrana izgubi koristne vsebnosti ter okus in barvo.

Navajamo priporočene čase hranjenja živil v hladilniku in zamrzovalniku.

Hladilnik:
•    Maslo: 7 dni
•    Jajca: 10 dni
•    Meso: 2 do 10 dni (odvisno od vrste)
•    Ribe: 1 dan
•    Sir: 4 dni
•    Sladice: 2 dni
•    Gotove jedi: 2 dni

Zamrzovalnik:
•    Zelenjava: 8 do 10 mesecev
•    Sadje: 10 do 12 mesecev
•    Kruh in pecivo: 3 mesece
•    Gotove jedi: 3 mesece
•    Meso: 4 do 12 mesecev (odvisno od vrste)
•    Riba: 1 do 3 mesecev