Kaj je potrebno vedeti pred nakupom kuhalne plošče?

Razlike med kuhalnimi ploščami

Prednosti in slabosti kuhanja na elektriki ali plinu
Poznamo plinske in električne kuhalne plošče, obstajajo pa tudi kombinirane kuhalne plošče. Včasih so bile plinske kuhalne plošče zelo razširjene, danes pa zaradi številnih prednosti ljudje kupujejo predvsem električne kuhalne plošče. Manj kot 20% slovenskih gospodinjstev se odloči za nakup plinske kuhalne plošče.

Kuhanje s plinsko ploščo ima kar nekaj slabosti. Kuhinjski elementi se umažejo, saj se s plinom dvigajo maščobni delci, ki se sprimejo na lesene dele. Hrano je potrebno pogosteje mešati kot pri kuhanju na elektriki, da se hrana ne prižge na posodo tam kjer je plamen najmočnejši. Dodatna slabost kuhanja na plinu je ta, da moč plina nastavljamo po občutku in pogosto nastavimo premočan plamen in jed skipi. Pri električni plošči moč kuhanja nastavljamo po stopnjah, navadno od 1 do 9, ki so termostatsko regulirane in zato vzdržujejo nastavljeno temperaturo.

Različne dimenzije kuhalnih plošč

Poznamo različne dimenzije kuhalnih plošč. Lahko se odločimo za nakup plošč s samo dvemi kuhališči, najpogostejše so s štirimi, na voljo so tudi večje s 6 ali več kuhališči. V zadnjem času so na voljo kuhalne plošče z razporeditvijo kuhališč v vrsto, s tremi ali štirimi kuhališči v vrsto. Postavitev v vrsto je zelo uporabna, ker odpade nerodno dvigovanje posede na zadnje kuhališče preko prednjega, zavzamejo pa več prostora v širino. Za manjša stanovanja je na voljo steklokeramična plošča s tremi kuhališči širine 45 cm. Pod njo lahko vgradimo vgradnopečico širine 45 cm.

Vrste kuhališč
Kuhalne plošče se med seboj ločijo po vrsti energije, ki jo uporabljajo za svoje delovanje in po tehnologiji delovanja:
•    klasična električa kuhališča
•    plinska kuhališča
•    kombinacija plin + elektrika
•    steklokeramična kuhališča
•    indukcijska kuhališča

Vse plinske ali kombinirane kuhalne plošče lahko priključite na zemeljski plin ali butan plin iz jeklenke, saj ima poleg že vgrajenih plinskih šob za eno vrsto plina, priložene še plinske šobe za drugo vrsto plina. Menjavo plinskih šob naj izvede pooblaščen serviser.

Priporočljive lastnosti kuhalnih plošč

Senzorsko upravljanje
To je upravljanje z dotikom prstov na kuhalnih ploščah. To je elektronsko upravljanje kuhališč, kjer imamo na steklokeramični površini narisana mesta, kjer se jih dotaknemo, da nastavimo želeno moč gretja posameznega kuhališča.

Senzorsko upravljanje najdemo že na skoraj vseh steklokeramičnih in indukcijskih kuhalnih ploščah, redke plošče še imajo vrtljive gumbe za upravljanje. Senzorsko upravljanje najdemo tudi na najsodobnejših plinskih kuhalnih ploščah.

Hitro in varno kuhališče – indukcijsko kuhališče

Indukcijska kuhalna plošča segreje hrano v posodi najhitreje med vsemi kuhališči, pri tem pa porabi bistveno manj energije. Podatek za primerjavo: Medtem ko za segretje 2 litra vode do vrelišča na električnem kuhalniku potrebujete dobrih 9 minut, je enaka količina vode na indukcijskem kuhališču segreta v 4 minutah.

Indukcijsko kuhališče je izredno varno, saj kuhalna plošča ne deluje, če na njej ni posode. Kuhalna površine se nikdar močno ne segreje, zato se razlita vsebina ne prime na ploščo. Indukcija je sposobna prepoznati tudi vsebino v posodi. V primeru, ko vsebina posode izhlapi ali se pregreje olje v posodi, bo toplotni senzor to zaznal in indukcijska plošča ustavi delovanje. Prav ta lastnost uvršča indukcijo med najbolj varne kuhinjske pripomočke vseh časov.

Vsa posoda ni primerna za uporabo na indukciji, saj mora posoda imeti feromagnetno dno. To preverimo tako, da na dno posode namestimo magnet, če se le ta dobro prime dna posode, potem je posoda primerna za uporabo na indukciji. Pomembno je edino dovolj velik premer posode. Posode manjše od 10 cm na indukciji ne bodo delovale.
Čeprav raziskave kažejo na dovolj visoko stopnjo imunosti srčnih spodbujevalnikov ali defibrilatorjev na motnje zaradi zunanjih polj naj se imetniki pred uporabo indukcijske kuhalne plošče posvetujejo z zdravnikom.

Nastavitev izklopa
Pri kuhalnih ploščah s funkcijo »nastavitev izklopa« imamo možnost nastavitve samodejnega izklopa, tako lahko nastavimo čez koliko časa se kuhališče ugasne. Če kuhamo kosilo in smo npr. pozabili kupiti eno stvar, na kuhalni plošči pa že kuhamo jed, lahko nastavimo, da se sama ugasne npr. čez 20 min, mi pa se mirno odpravimo v trgovino brez bojazni, da bi se doma kaj zažgalo. Nekatere kuhalne plošče imajo samodejni izklop samo za eno kuhališče, nekatere pa celo za vsa kuhališče istočasno.

Varčevanje pri uporabi kuhalne plošče

Najbolj varčna je indukcija
Pri indukcijski kuhalni plošči se ne greje kuhalna plošča, ampak pod steklokeramično ploščo vgrajena magnetna tuljava inducira električni tok v dno posode, ki se zaradi tega segreje. Indukcijska plošča preneha delovati, ko z njene površine odstranimo posodo. Moč se v trenutku zmanjša na stopnjo pripravljenosti, kar predstavlja le minimalno porabo električne energije. To pomeni, da so indukcijske plošče zelo varčne, saj porabijo do 40 % manj energije, kot navadno plinsko kuhališče.

Napotki za varčno kuhanje
Priporočamo uporabo loncev in ponev z debelim, ravnim dnom.

Vedno izberite lonec pravilne velikosti za količino vaše hrane. Velik, pol prazen lonec porabi veliko energije.

Vedno pokrijte lonce z ustrezno pokrovko.

Če sta dno lonca in kuhalna plošča enako velika, si zagotovite najboljši prenos toplote. Pri indukcijskem kuhališču to ni pomembno, saj segrevamo direktno dno posode.

Pri nakupu loncev bodite pozorni, ker proizvajalec pogosto navede zgornji premer lonca. Ta je ponavadi večji, kot premer dna lonca.

Pravočasno preklopite nazaj na nižjo stopnjo kuhanja.

Izrabite preostalo toploto. Pri daljšem času kuhanja, lahko kuhalno ploščo izklopite 5 do 10 minut pred iztekom časa priprave.

Vzdrževanje kuhalne plošče

Čiščenje kuhalne plošče
Plinsko kuhalno ploščo, gorilnike in mrežo očistite z detergentom za pomivanje posode in vročo vodo.
Poskrbite da so odprtine za izhajanje plina na gorilniku čiste in niso zamešene. Del za vžig očistite z majhno, mehko krtačko. Plinski gorilniki bodo delovale le, če bodo deli za vžig čisti. Voda ne sme dospeti v notranje dele naprave. Po čiščenju posušite vse dele in preverite da so telesa in pokrovi gorilnikov pravilno nameščeni. Če so nameščeni nepravilno, boste gorilnike težko prižgali.

Za čiščenje in nego steklokeramične kuhalne plošče uporabljajte posebne čistilne izdelke za keramiko. Za vodne madeže lahko uporabite tudi limonin sok ali kis. Kuhalno ploščo čistite le ko je na dotik mrzla ali rahlo topla. Ne uporabljajte razpršila za pečice ali odstranjevalca madežev. Za trdovratno umazanijo uporabite strgalo z vgrajenim rezilom.

Indukcijske kuhalne plošče se še posebej lahko čistijo. Kuhalna plošča se le malo segreje, pa še to le neposredno pod lonci. Ostala površina ostane hladna. Tako se nič, kar pade mimo lonca, ne more prismoditi, tudi sladkor se ne more zažgati. Za čiščenje zadostuje, če površino enostavno pobrišemo s krpo.

Redna kontrola plinske napeljave
Kljub temu, da za gospodinjstva pregled plinske inštalacije ni obvezen, pa  strokovnjaki priporočajo pregled plinske inštalacije na vsake tri leta. Vsaki plinski cevi so priložena navodila, ki opisujejo način priključitve, dovoljeno segrevanje, obdobja med pregledi in življenjsko dobo. Ta navodila je potrebno dosledno upoštevati. Temeljit pregled plinskih naprav ter njihovo čiščenje ter nastavitev lahko uspešno opravi le strokovnjak.
Če uporabljate jeklenko, ob vsaki menjavi zamenjajte gumijasto tesnilo. Obvezno uporabite objemke na konceh cevi. Po priključitvi opravite preizkus tesnosti z razredčeno raztopino milnice in nikdar s plamenom. Razredčeno raztopino tekočega detergenta za pomivanje posode nanesete na ventil jeklenke in navojni spoj. Na morebitnem puščajočem mestu bodo že po nekaj sekundah začeli izhajati milni mehurčki.

Pogoste napake pri namestitvi kuhalne plošče

Pri vgradnji ne uporabljajte silikona
Pri vgradnji kuhalne plošče ne uporabljajte silikona za zatesnitev plošče. V tem primeru si boste le otežili delo pri morebitnem servisnem posegu ali menjavi plošče. Zadostuje vgradnja na priloženo tesnilo, ki ne prepušča razlite vsebine s plošče.

Nepravilne šobe na plinskih gorilnikih
Ob namestitvi plinske kuhalne plošče je pomembno, na kakšno vrsto plina bomo priklopili štedilnik. Vse plinske ali kombinirane štedilnike lahko priključite na zemeljski plin ali butan plin iz jeklenke, saj ima poleg že vgrajenih plinskih šob za eno vrsto plina, priložene še plinske šobe za drugo vrsto plina. Menjavo plinskih šob naj izvede pooblaščen serviser.

Nepravilna električna priključitev
Kuhalne plošče lahko priključimo na enofazni ali dvofazni priklop, odvisno od skupne priključne moči in moči varovalke na katero bomo priključili štedilnik. Pri dvofaznem priklopu dve kuhališči delujeta na eno varovalko in drugi dve kuhališči na drugo varovalko, kar razbremeni posamezno varovalko.

Zračenje kuhalne plošče 

Posebno pri indukcijskih kuhalnih ploščah je potrebno zelo paziti na primerno zračenje plošče. Indukcijske kuhalne plošče imajo na spodnji strani vgrajen ventilator, ki hladi elektroniko. Zato potrebujemo dovod svežega zraka. Pod kuhalno ploščo je lahko vgrajen predalnik, vendar mora biti pod spodnjim robom plošče približno 5 cm prostora za zračenje. V predalniku ne smemo imeti stvari, ki bi se lahko dvignile in zamašile ventilator, npr. papir. V kuhinjskem elementu mora biti v zadnji steni narejena primerna odprtina za zračenje. Natančnejša navodila prejmete poleg kuhalne plošče