Kaj je potrebno vedeti pred nakupom pečice?

Različne dimenzije vgradnih pečic
Najpogostejša širina vgradnih pečic je 60 cm. Marsikdo ne ve, da so na voljo tudi pečice širine 45 cm in 90 cm. Višina pečic je običajno 60cm, v zadnjem času so vse popularnejše pečice z nižjo višino 45 cm. Pod njo lahko vgradimo predal za gretje krožnikov (višina 15 cm), ki ju skupaj lahko vgradimo odprtino za klasično pečico.

Ko gremo v trgovino kupit kuhinjo, ne potrebujemo podati mer pečice, saj imajo vsi proizvajalci že izdelane serijske elemente za vgradnjo pečice. Klasična pečica ima zunanje mere 60 cm x 60 cm.

Kombinirane vgradne pečice s paro in mikrovalovi

Vgradne pečice so lahko poleg klasičnega načina peke kombinirane še z delovanjem pare ali z mikrovalovi.

Kombinacija pečenja s paro
pomeni, da pečica poleg ostalih načinov priprave jedi omogoča tudi parno kuhanje. V profesionalnih kuhinjah se ta način uporablja že dvajset let in izkazalo se je, da je t.i. mehko kuhanje s paro najboljši način za pripravo sočnih in najbolj okusnih jedi. Z uporabo mokre pare in temperaturo pod 100°C se ohrani večina vitaminov in mineralov, ohrani pa se tudi naraven okus in barva. Živilo ohrani tudi svojo težo, saj se sokovi izločijo v najmanjši meri. Poleg kuhanja rib in zelenjave v sopari omogoča kombinirana pečica tudi intervalno parno pečenje. Fazi kuhanja v sopari in pečenja se namreč izmenjujeta, kar zagotavlja odlične rezultate: pečenka ima hrustljavo skorjico, v notranjosti pa je mehka in sočna.

Kombinacija z mikrovalovi
pomeni, da lahko pečico razen pečenja uporabljamo kot klasično mikrovalovno pečico. Glavna prednost kombinacij je, da lahko istočasno kombiniramo klasično peko in mikrovalovno pečenje. Takšne pečice imajo navadno vgrajene tudi programe za pečenje, ki kombinirajo različne vrste peke. Zamrznjeno hrano tako mikrovalovi najprej odmrznejo, nastavljen program nato med procesom pečenja spreminja vrste peke glede na hrano. Rezultat je hitro in kvalitetno pripravljena hrana.

Samostojna parna pečica pravzaprav ni pečica, saj v njej ne more peči, ampak hrano kuhamo. Parne pečice so edinstvene pri ohranjanju okusov, barve in vitaminov v hrani. Kuhanje je možno v več nivojih, pri tem ni prehajanja okusov. Idealno za pripravo zelenjave, rib, prilog in desertov.

Vgradne pečice z delovanjem na plin
Kjer ni možnosti električne napeljave je možno namestiti vgradno pečico, ki deluje na plin. Zelo uporabno so za počitniške objekte, prikolice in vikende.

Priporočljive lastnosti vgradne pečice

Pečenje v več nivojih – Ventilatorsko pečenje
To je pečenje z vpihavanjem toplega zraka na zadnji strani pečice, ventilator pa povzroča kroženje zraka po pečici. Vsi novejši modeli pečic imajo vgrajeno ventilatorsko pečenje. Omogoča pečenje v več nivojih in več pekačih hkrati, kar zmanjšuje porabo energije in povečuje hitrost pečenja. Vseh stvari ne moramo peči v več nivojih, zelo primerno je za pečenje biskvitov in piškotov.

Nastavitev izklopa časa pečice – Elektronska ura
Nekatere vgradne pečice imajo elektronski zaslon z uro. Elektronska ura omogoča nastavitev časa pečenja. Pomembno je, da se pečica poleg tega, da nam z zvočnim signalom javi konec pečenja, tudi izklopi! Pri uporabi elektronske ure smo lahko mirni, da se hrana, ali celo stanovanje ne bosta zažgala. Elektronska ura običajno omogoča tudi nastavitev zamika vklopa pečenja, kar pomeni, da lahko hrano vstavimo v pečico, vklop pečice zamaknemo in ko se vrnemo iz službe nas čaka pravkar pečeno kosilo.

Hladna vrata

Nekatere pečice imajo oznako "hladna vrata", kar pomeni, da površina vrat med pečenjem ostaja topla in ne vroča. Vrata so sicer topla na dotik, vendar se na njih ne spečemo, če jih držimo dlje časa.
Proizvajalci različno izdelujejo hladna vrata, en način je s tri ali celo štirikratno zasteklitvijo, lahko pa so vrata tudi prezračevana z zrakom, ki ves čas hladi vrata, pa vendar imajo vrata samo dve stekli.
Standard za hladna vrata je, da mora biti površina vrat bolj hladna od K + 45°C. K pomeni temperatura prostora. Pri temperaturi prostora 25°C je temperatura vrat lahko največ 70°C (25°C + 45°C).

Izvlečna vodila pekačev
Izvlečna vodila pekačev so nameščena v pečici in so namenjena vodoravnemu izvleku pekačev iz pečice. Izvlečna vodila so podobna kovinskim vodilom za predale, ki se uporabljajo v kuhinji. Omogočajo, da nam pekača ni potrebno držati, ko ga izvlečemo iz pečice, ampak le ta vodoravno stoji na vodilih.

Še več udobja nudijo nekatere pečice, ki imajo vgrajen izvlečni voziček. Gre za način odpiranja, ko cela vrata izvlečemo kot predal. Ker so pladnji obešeni na notranji strani vrat, s tem izvlečemo tudi pladnje, brez da bi se jih dotaknili. Pečica s tem načinom odpiranja ni primerna za montažo v višino, ampak le pod delovni pult.

Samočistilne obloge
Čiščenje poteka s pomočjo samočistilnih (katalitičnih) oblog, ki jih imajo nekatere vgradne pečice. Obloga je ponavadi nameščena na nedostopnih delih za čiščenje, kot so stene pečice, zadnja stena in ventilator. Samočistilne obloge so grobe na otip in sive barve, tako da jih je enostavno prepoznati. Na oblogi ob visoki temperaturi poteka proces oksidacije, ko maščobni delec pade na katalitično oblogo. Maščobni delec sicer ne izgine, vendar spremeni strukturo, tako da maščoba ni več mastna na dotik.

Pogrezni gumbi

Nekatere vgradne pečice imajo pogrezne upravljalne gumbe, ki jih lahko s pritiskom nanje po končanem pečenju pospravimo. Poleg lepšega izgleda je to uporabno za lažje čiščenje upravljalne plošče in majhni otroci ne morejo vključiti pečice, če so gumbi pospravljeni.

Varčevanje pri uporabi vgradne pečice

Energijski razred
Energijski razred je podatek z energijske nalepke. Vse vgradne pečice so razdeljeni v energijske razrede od A do G, od tega A pomeni pečico z najmanjšo porabo energije in G pečico z najvišjo porabo energije. Večina vgradnih pečic je razvrščenih v razred A, v B razredu so že redki modeli.

Napotki za varčno pečenje


Pečico ogrejte prej le takrat, ko je to navedeno v receptu ali v tabeli navodil za uporabo.

Uporabljajte temne, črno lakirane ali emajlirane modelčke za peko. Ti še posebno dobro absorbirajo toploto.

Najbolje, da več peciv pečete takoj enega za drugim. Pečica je še topla. Na ta način se skrajša čas peke za drugo pecivo.

Pri daljših časih priprave, lahko pečico 10 minut pred koncem izklopite in uporabite ostanke toplote za dokončanje jedi.

Vzdrževanje vgradne pečice

Čiščenje vgradne pečice
Skoraj vse vgradne pečice imajo notranjost iz novega lahkočistilnega emajla, ki je za razliko od klasičnega emajla povsem gladek in v svoji strukturi nima por, kar pomeni, da se maščoba v teh porah ne zadržuje. Iz tega razloga se maščoba zadržuje na površini emajla, kar pa ni težko očistiti s povsem običajnim kuhinjskim čistilom. Lahkočistilni emajl lahko primerjamo s steklom, saj je emajl v osnovi steklo z dodatkom barvil, sedaj pa je že tudi tako gladek.

Nekatere vgradne pečice imajo vgrajene samočistilne obloge. Obloga je ponavadi nameščena na nedostopnih delih za čiščenje, kot so stene pečice, zadnja stena in ventilator. Samočistilne obloge so grobe na otip in sive barve, tako da jih je enostavno prepoznati. Na oblogi ob visoki temperaturi poteka proces oksidacije, ko maščobni delec pade na katalitično oblogo. Maščobni delec sicer ne izgine, vendar spremeni strukturo, tako da maščoba ni več mastna na dotik.

Nekatere vgradne pečice omogočajo, da odstranimo vrata pečice. Tako lahko lažje očistimo notranjost pečice in vrata. Pri nekaterih modelih je vrata možno popolnoma razstaviti in očistiti vsa stekla.

Nekateri modeli pečic imajo vgrajeno pirolitično čiščenje, ki je edino učinkovito samočiščenje v pečicah in štedilnikih. Pri pirolitičnem čiščenju se notranjost segreje do 500 °C, maščoba v notranjosti enostavno zgori, zaradi česar nam pečice ni potrebno čistiti, temveč po končani pirolizi notranjost pečice preprosto samo obrišemo. Seveda pa je za čiščenje pečice s pirolizo potrebna dodatna električna energija, približno 3 kWh.

Zunanjost in notranjost pečice čistite z vročo vodo in milnico. Ne čistite z visokotlačnim parnim čistilcem. Če ima pečica samočistilne obloge jih ne smete čistiti s čistilom za pečice.

Pogoste napake pri namestitvi vgradne pečice

Namestitev zaščitnih letev za pohištvo
Furnir oziroma obloge vgradnega pohištva morajo biti obdelane s toplotno obstojnimi lepili (100°C), sicer lahko zaradi manjše temperaturne obstojnosti spremenijo obliko. Najboljša zaščita pohištva pred temperaturnimi vplivi je vgradnja zaščitnih letev na levi in desni stranici omare. Zaščitna letev ni sestavni del opreme pečice, ampak jo bolj kvalitetni dobavitelji kuhinj dobavijo poleg kuhinjskega elementa za pečico.

Ni primernega zračenje pečice
Pri vgradnji pečice moramo zagotoviti primernega zračenja pečice, sicer lahko zaradi previsokih temperatur poškodujemo pohištvo ali pečico.

Pred vgradnjo aparata je potrebno v območju vgradne odprtine z zadnjega dela korpusa kuhinjskega elementa odstraniti zadnjo steno. Dno pohištvenega elementa (max 530 mm) mora biti vedno
krajše od stranskih sten, da je zagotovljeno zadostno zračenje.