Kaj je potrebno vedeti pred nakupom pomivalnega stroja?

Vgradni ali prostostoječi pomivalni stroj?
Najprej se morate odločiti ali potrebujete prostostoječi ali vgradni pomivalni stroj. Poglejmo, v čem se razlikujeta in kaj so prednosti enega ali drugega.
 
Prostostoječi pomivalni stroj stoji samostojno med kuhinjskimi elementi, lahko pa odstranimo zgornjo ploščo in ga namestimo pod kuhinjski pult. To še ne pomeni, da je stroj vgradni, saj vrata stroja ostanejo v osnovni barvi, ponavadi beli ali srebrni in jih ni možno zamenjati z dekorativnimi vrati. Prednost prostostoječega stroja je preprosta vgradnja v obstoječo kuhinjo.
 
Vgradni pomivalni stroji so namenjeni za vgradnjo pod delovni pult, saj pri nakupu niso opremljeni z delovno ploščo. Na vrata pomivalnega stroja se namesti dekorativna lesena vrata kuhinjskega pohištva.
 
Pomivalni stroji se dobijo v širini 45 cm in 60 cm, dobijo se tudi namizne izvedbe, ki so namenjene vikendom in pisarnam.
 
Načini vgradnje pomivalnih strojev
Vgradni pomivalni stroji imajo lahko vidno upravljalno ploščo. Upravljalna plošča se navadno estetsko ujema z izgledom vgradne pečice in hladilnika. Prednost vgradnih pomivalnih strojev je, da jih lahko zelo estetsko vklopimo v sodobno kuhinjo.

Popolnoma vgradni
oz. integrirani pomivalni stroji so popolnoma vgrajeni v kuhinjsko pohištvo in so očem skriti. Značilnost popolnoma vgradnih pomivalnih strojev je, da se upravljalna plošča nahaja na zgornjem robu vrat, tako da pomivalnega stroja po vgradnji v kuhinjo ni videti. Na vrata se namestijo enaka vrata in enak ročaj kot na preostale kuhinjske elemente. Na upravljalni plošči pomivalnega stroja se nahajajo tipke za izbiro programa pomivanja, stikalo za vklop in pri boljših izvedbah številčni ali tekstovni zaslon.

Priporočljive lastnosti pomivalnega stroja

Samodejno zaznavanje umazanosti posode – AVTO PROGRAM
Nekateri stroji imajo vgrajen avtomatski program, ki prepozna količino in umazanost posode in tako prilagodijo program glede na umazanost in količino posodo.

Osnova za delovanje avtomatskega programa je AQUA SENSOR, ki meri umazanost vode (posledično to pomeni umazanost posode) in senzor na črpalki, ki zaznava koliko posode je stroju (več kot je posode, več vode se obdrži na posodi in manj jo je v črpalki). Avtomatski program prilagodi temperaturo pomivanja, čas pomivanja in količino potrebne vode za pomivanje.

Prikaz informacij na zaslonu

Vse več strojev je opremljenih z zaslonom, ki nam v osnovi prikazuje preostali čas pranja in omogoča nastavitev zamika vklopa. Ločimo številčni in tekstovni zaslon. Številčni zaslon je ponavadi rdeče ali zelene barve, na katerem se izpisuje preostali čas pranja brez dodatnih tekstov. Tekstovni zaslon je ponavadi večji, na njem pa se v obliki teksta izpisujejo različni podatki (razlage) in simboli, kar zelo poenostavi upravljanje stroja.

Indikacija delovanja – INFO LUČKA

Popolnoma vgradni pomivalni stroj ima upravljalno ploščo na zgornji strani vrat, in ni vidna ko je stroj zaprt. Pri strojih z vgrajeno INFO LUČKO na tla pred stroj sveti lučka, ki je vidna vse dokler stroj pomiva, po končanem pomivanju ugasne.

Varovanje dotočne cevi proti izlitju vode
Po nekaj letih uporabe se lahko zgodi, da cev za dotok vode v stroj preperi ali se drugače poškoduje in voda steče na tla. Temu se lahko izognemo z nakupom stroja z vgrajeno posebno dvojno dotočno cevjo. Na začetku cevi je vgrajeno varovalo, ki v primeru poškodbe dovodne cevi mehansko zapre dovod vode in prepreči poplavo. V primeru, da se varovalo enkrat sproži, cev ni več uporabna in je potrebno kupiti novo. Dvojno dotočno cev proti izlitju vode je možno kupiti tudi naknadno in jo vgraditi na katerikoli pralni, pralno sušilni ali pomivalni stroj.

Popolno varovanje stroja proti izlitju vode – AQUA STOP

Če stroj uporabljate v prostorih kjer je položen parket ali drugo občutljivo talno oblogo, je popolno varovanje pred izlivom vode zelo dobrodošlo. AQUA STOP je popolno varovanje stroja proti izlitju vode. Ne gre le za varovanje dotočne cevi, ampak zazna vsakršno morebitno iztekanje vode iz stroja. Dovodna cev je dvojna, tako da v primeru poka notranje cevi ne pride do poplave. Poleg dvojen dovodne cevi je stroj z AQUA STOP-om na spodnji strani zaprt in v primeru izlitja vode ta steče na dno stroja. Senzor na dnu stroja zazna vodo in električni ventil zapre dotok vode na dotočni cevi, hkrati pa se iz stroja izčrpa vsa voda.

Proizvajalca BOSCH in SIEMENS na delovanje AQUA STOP-a nudita celo doživljenjsko garancijo proti izlitju. Ob morebitnem izlitju vode iz stroja proizvajalec povrne vse stroške sanacije zaradi izlitja.

Nastavljiva zgornja košara
Nekateri modeli pomivalnih strojev imajo po višini nastavljivo zgornjo košaro, ki omogoča pomivanje različno velikih posod v zgornji in spodnji košari. Če zgornjo košaro namestimo nižje, potem lahko zgoraj pomivamo višje posode in spodaj nekoliko nižje, če pa zgornjo košaro namestimo v zgornji položaj, potem lahko zgoraj pomivamo manjše posode in skodelice, spodaj pa zelo velike posode.
Novejše izvedbe strojev omogočajo dvigovanje in spuščanje košare, tudi če je le ta napolnjena s posodo, saj košare ni potrebno odstraniti in ponovno vstaviti, temveč višino prilagodimo višino s posebnim mehanizmom.

Tretja pršilna roka
Vsi pomivalni stroji imajo pod zgornjo in pod spodnjo košaro vgrajeni vrteči vetrnici, ki pršita vodo po posodi s spodnje strani. Nekateri pomivalni stroji imajo na zgornji strani stoja vgrajeno dodatno tretjo pršilno roko, ki je dodaten dotok vode z zgornje strani. Zagotavlja boljše namakanje in izpiranje posode. Tretja pršilna roka je lahko v obliki vetrnice ali razpršilne šobe.

Tiho delovanje
Glasnost stroja je podatek z energijske nalepke. Z energijsko nalepko so uvedli standard, kjer morajo biti vse glasnosti izmerjene po enakih merilih, ki mora imeti enoto db (re 1 pW) in ne samo dB. Priporočamo nakup stroja z glasnostjo pod 50dB (re 1 pW). Najtišji pomivalni stroji na trgu imajo glasnost 40dB (re 1 pW).

Varčevanje pri pomivanju posode

Energijska nalepka
Energijski razred je podatek z energijske nalepke, ki nam pove kako varčen je pomivalni stroj z vodo in elektriko. Vsi stroji so razdeljeni v energijske razrede od A do G, od tega A pomeni stroj z najmanjšo porabo energije in G stroj z najvišjo porabo energije. Sodobni pomivalni stroji so praviloma vsi v A energijskem razredu. Najvarčnejši pomivalni stroji porabijo za eno pomivanje le 10 litrov vode in 0,8kWh električne energije.

Tudi glede na učinek pomivanja stroje delimo v razrede od A do G. V razredu A se nahajajo aparati, ki so pri pomivanju dosegli najboljše rezultate. Podobno je tudi pri razredu sušenju. V razred A se uvrščajo stroji, ki so pri odstranjevanju pare iz notranjosti stroja najuspešnejši.

Optimalna poraba vode in elektrike pri AVTO programu
Nekateri stroji imajo vgrajen avtomatski program, ki prepozna količino in umazanost posode in tako prilagodijo program glede na umazanost in količino posodo. S tem varčujemo z energijo, saj manj umazana posoda pomeni manjšo porabo vode in elektrike.

Osnova za delovanje avtomatskega programa je AQUA SENSOR, ki meri umazanost vode (posledično to pomeni umazanost posode) in senzor na črpalki, ki zaznava koliko posode je stroju (več kot je posode, več vode se obdrži na posodi in manj jo je v črpalki). Avtomatski program prilagodi temperaturo pomivanja, čas pomivanja in količino potrebne vode za pomivanje.

Napotki za varčno pomivanje posode
S pravilnim ravnanjem in ob upoštevanju navodil proizvajalca lahko še dodatno privarčujemo vodo in tudi električno energijo. Predvsem se držite naslednjih napotkov:

•    Posode pred zlaganje v pomivalni stroj ni potrebno izpirati, tako bomo privarčevali z vodo
•    Posodo zlagajmo v stroj po navodilih proizvajalca. Posode vedno obračamo tako, da se v njih ne more nabirati voda, saj bodo rezultati pomivanja pri takem načinu veliko slabši, po nepotrebnem pa se bo povečala tudi poraba vode
•    Najracionalnejše je, da stroj vedno napolnimo do konca.

Vzdrževanje pomivalnega stroja

Dodajanje soli in sredstva za izplakovanje
Voda v Sloveniji je zelo trda, zato stroj pri svojem delovanju potrebuje sol za mehčanje vode, sicer bi se po končanem pomivanju na posodi poznali sledovi vodnih kapljic. Če soli za mehčanje  vode zmanjka, pri nekaterih modelih na upravljalni plošči zasveti indikacija Premalo soli. S pomivanjem lahko nadaljujemo, vendar moramo v kratkem dodati sol za mehčanje vode.
Sol za mehčanje vode je posebna sol in ni enaka kuhinjski soli, zato stroja ne smemo polniti s kuhinjsko soljo. Sol med procesom pomivanja ne pride v stik s posodo, saj je namenjena samo za čiščenje naprave za mehčanje vode, tako da sol očisti napravo za mehčanje in gre direktno v odtok.

Vsak pomivalni stroj potrebuje sredstvo za izplakovanje, ki omogoča, da se posoda v pomivalnem stroju posuši in se na posodi ne pojavljajo lise. Če sredstva za izpalkovanje zmanjka, pri nekaterih modelih na upravljalni plošči zasveti indikacija Premalo sredstva za izplakovanje. S pomivanjem lahko nadaljujemo, vendar moramo v kratkem dodati sredstvo.

Čiščenje ohišja stroja
Potrebno je redno čiščenje zunanjih delov stroja z navlaženo krpo, voda in malo detergenta zadostujeta. Ne uporabljajte gobic z grobo površino ali abrazivnih sredstev, da ne opraskate površine.

Čiščenje notranjosti stroja

Preverite notranjost stroja glede maščob in apnenca. Če so v stroju kakšne usedline, potem pomivalni prostor napolnite s čistilom. Stroj brez posode zaženite v programu z najvišjo temperaturo. Za čiščenje aparata uporabljajte samo čistila, primerna za čiščenje pomivalnih strojev.

Redno z vlažno krpo obrišite tesnilo vrat, da odstranite usedline.

Na dnu stroja je vgrajen filter, ki varuje črpalko za vodo pred večjo umazanijo v vodi, ki se umaže s pomivanjem posode. Ta umazanija lahko filter včasih zamaši. Po vsakem pomivanju preverite usedlino ostankov v mreži. Po potrebi odstranite filter in ga očistite pod tekočo vodo.

Za čiščenje vašega pomivalnega stroja nikoli ne uporabljajte čistilnikov na paro.

Čiščenje pršilnih vetrnic
Apnenec in umazanija iz vode za pomivanje posode lahko zamašijo šobe in uležajenje vrtilnih vetrnic. Občasno preglejte izstopne šobe vetrnic ali so zamašene. Po potrebi odstranite vetrnice iz stroja in jih očistite pod tekočo vodo.

Pogoste napake pri namestitvi pomivalnega stroja

Vsak pomivalni stroj je zaradi neoporečnega delovanje temeljito pregledan in preizkušen. Zato so v vsakem novem pomivalnem stroju ostali majhni vodni madeži in vlaga v notranjosti. Iz stroja lahko med transportom izteče celo malo vode. Vodni madeži bodo izginili po prvem pomivanju.

Priprava električne inštalacije
Najpogostejša napaka pri pripravi inštalacije je postavitev električnega priključka. Električni priključek se ne sme nahajati neposredno za pomivalnim strojem, ampak v neposredni bližini levo ali desno od mesta postavitev stroja. Tudi po vgraditvi stroja mora biti električna vtičnica prosto dostopna. Pomivalni stroj je globok okrog 57cm in za njim ni prostora za priključke.

Priprava vodovodne inštalacije

Pazite, da dovodna in odtočna cev za vodo nista prepognjeni, stisnjeni ali zviti in da zapiralo v odvodu ne moti odtekanja odpadne vode. Za pravilno delovanje je pomemben je ustrezen pritisk vode. Pritisk mora biti minimalno 0,5 bar (0,05 MPa), maksimalno pa 10 bar (1 MPa). Pri večjem pritisku vode je potrebno na dovodu vgraditi redukcijski ventil.